FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czyszczenie dna zbiornika
Autor Wiadomość
Traveller 

Dołączyła: 18 Lut 2018
Posty: 1
Skąd: Bytom
  Wysłany: 2018-02-24, 11:59   Czyszczenie dna zbiornika

Cześć,

jestem początkującym akwarystą. Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób czyścicie dno z odchodów, resztek pokarmu? Staram się je wyłapywać poprzez siatkę, ale jest to czasochłonne i mało efektywne. :D Czy są jakieś specjalne urządzenia, które wyłapują te zanieczyszczenia?
 
     
wawca 

Dołączył: 15 Gru 2017
Posty: 6
Skąd: Mochała
Wysłany: 2018-02-24, 12:37   

Do czyszczenia wykorzystaj odmulacz :)
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3470
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2018-02-24, 13:41   

Traveller, karm porcjami, aby w ciągu ok. 3 minut ryby wszystko zjadły. Jak będziesz przekarmiać ryby to nie dość, że mogą zacząć chorować, będzie Ci się odkładać DOC, a przez to pojawią Ci się np. krasnorosty. Zdrowa ryba to głodna ryba ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
steemp 

Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-02-28, 03:05   

Zainwestuj może w jakieś ryby przydenne, które zjedzą opadający pokarm na dno i doskonała rada nie przekarmiaj ich, bo wygląda na to że tak właśnie robisz. Jeśli będziesz karmił skromniej ryby to i odchodów będzie mniej. Pamiętaj również żeby, powiedzmy raz w tygodniu czyścić filtr. ;-)
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3470
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2018-02-28, 07:38   

steemp, nie czyści się tak często filtra, gdyż niszczysz biologię, która w nim żyje. Ja swój filtr myję raz na rok, albo rzadziej. Tak naprawdę to tylko przy restartach bo częściej nie ma sensu. Na wlocie mam założony prefiltr, który płukam raz na kilka miesięcy.
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
steemp 

Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-02-28, 15:14   

Nawet jeśli pukasz media (gąbkę, włókninę) z filtra w wodzie wcześniej ubranej z akwarium? Na pewno nie masz też powiedzmy podstawowego, wewnętrznego filtra? Prawda... U mnie po tygodniu czy dwóch filtr jest tak zabity, że wciąga mało co. Nie wyobrażam sobie kiedy miał bym go czyścić co kilka miesięcy, a już nie mówię co by było gdybym czyścił go raz na rok.
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3470
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2018-02-28, 15:53   

steemp, tzn., że masz bardzo słaby filtr, albo straszny syf w akwarium (a może jedno i drugie?).
Nawet jak płukasz filtr w wodzie z akwarium to pozbywasz się bakterii nitryfikacyjnych, które w głównej mierze są na wszelkiego rodzaju twardej materii, a nie w słupie wody.
Co do filtra wewnętrznego, to właśnie po to montuje się filtr zewnętrzny, aby nie montować filtracji wewnętrznej i nie zagracać zbiornika ;) Jestem bardzo ciekaw Twojego zbiornika i filtracji, którą masz ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
steemp 

Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-02-28, 17:02   

Filtr owszem mógł by być mocniejszy i fakt jest to chińszczyzna JP-022F wydajność 600l/h moc 8W.
Co prawda trochę prze ze mnie zmodyfikowany, ponieważ moduły filtracyjne zastosowałem z większego modelu JP-023F który mi się spalił.
Zmieniłem w nim również media filtracyjne, wkładając do górnego modułu e-wate, która wyłapuje drobniejsze zanieczyszczenia, a dolny natomiast zastąpiłem gąbkę o średniej "porowatości" która wyłapuje grubsze śmieci.
Co do pozbawienia się bakterii nitryfikacyjnych... Przepływająca przez filtr woda ich nie wypuka, a czyszczenie (wygniatanie) gąbki w ubranej wcześniej wodzie z akwarium tak?
Syfu w akwarium nie zaobserwowałem ponieważ czyszczę go mniej, więcej raz w tygodniu również wtedy podmieniam 20/30% wody.
Wiesz nie każdy ma możliwość zamontowanie filtra zewnętrznego. Choć owszem uważam, że są one dużo lepsze i przyjemniejsze w obsłudze od wewnętrznych.
Czyli mam rozumieć Rammek iż uważasz, że gnijące szczątki roślin i rozkładające się odchody które zbierają się miesiącami w nie czyszczonym filtrze dobrze pływają na paramenty wody?
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3470
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2018-02-28, 19:12   

steemp, w moim filtrze nic się nie zbiera, gdyż jako mechanikę służy mi prefiltr na wlocie. Prefiltr jest bardzo gęsty, więc praktycznie nic nie przedostaje się do kubła :)
Tutaj masz akwarium, które zakładałem wraz z Michałem i Kubą. Woda w nim była podmieniona raz, a filtry nie były jeszcze czyszczone :) Nadmienię, że akwarium wystartowało w grudniu 2016, więc działa już rok i 3 miesiące :) Do akwarium nie są lane żadne nawozy i do tej pory nie było grama glona :)

steemp, Jakiej wielkości masz akwarium? Ten filtr, który masz nadaje się do zbiornika ok. 60l ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 139
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2018-02-28, 21:53   

steemp, Rammek dobrze pisze. Ja u siebie mam tak: na wlocie w akwa zamontowany prefiltr z waty/włókniny. Na nim zbiera się cały syf z akwa. W zależności od ilości syfu na nim, wywalam tą watę raz na tydzień lub dwa i daję nową. Dzięki temu w filtrze w środku syfu nie ma i można go czyścić raz na rok.

Jeśli płuczesz gąbki to ważne aby to robić w wodzie z akwa, tak jak robisz. Warto wtedy przy podmianach dodać np Microbe special blend lub coś podobnego.
 
     
steemp 

Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-02-28, 22:42   

Dobrze Panowie cieszy mnie, że macie filtry zewnętrze i prefiltry z tego co piszecie sprawdzają się wręcz doskonale. Jednakże ja posiadam tylko filtr wewnętrzny co chyba zmienia postać rzeczy? Nie wiem umknęło to waszej uwadze?

Rammek a gdybyś nie miał prefiltra tylko powiedzmy zwykły filtr, niech by on był nawet zewnętrzy i powiedzmy nawet trzy razy mocniejszy nisz podaje producent do danego akwarium, to co ile byś go czyścił... Raz na kilka miesięcy, czy może raz w roku?

Akwarium pierwotnie miało 140l. Wiadomo jego pojemność zmniejszyła się wraz z obsadą.
Ps. powiedzcie mi jeszcze jak tam z zużyciem prądu u was skoro macie prefilty i filtry? Działają one zapewne cała dobę?
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3470
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2018-03-01, 00:21   

steemp, filtry oczywiście działają całą dobę, gdyż muszą to robić ;)
W akwarium do którego podałem link nie ma prefiltrów i działają jak napisałem - ponad rok bez otwierania :)

Tu masz przykład mojego zbiornika, gdzie wodę tylko dolewam jak odparuje. Filtr to bardzo stary (grubo ponad 15 letni) fan1 Aquaela. Jest tu tylko dlatego filtr wewnętrzny, gdyż nie mam możliwości zamontowania tam filtra zewnętrznego. Oryginalna gąbka została zastąpiona włókniną, która jest myta raz na kilka miesięcy :) Myślę, że nie wygląda źle :P Dlatego zastanawiam się jakim cudem tak szybko syfi Ci się filtr. Pomijam, że na taki zbiornik jest dużo za słaby.





P.S. Ilość obsady nie ma wpływu na pojemność zbiornika (szkło się nie skurczy) :D
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
steemp 

Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-03-01, 01:32   

Widzisz ja swój wyłączam i działa tylko powietrze. Włącza się rano razem ze światłem.
Linku niestety nie widzę, a chętnie zerknę. ;-)
Ciekawa sprawa, bo kuzyn też za często nie czyści filtra, a wodę ma no raczej zieloną. Również wody nie podmienia jedynie raz na jakiś czas doleje. Może to dla tego, że pływa u niego sporo gnijących roślin, odchody również.

Akwarium bardzo ładne, choć ten filtr trochę straszy, ale jak mówiłeś nie masz innej możliwości. :-)
Widzisz Rammek masz w nim z tego co widzę trochę rybek i krewetek u mnie zbiornik jest dość mocno zarybiony, poza tym dość dobrze je karmie. Zapewne to jest przyczyna szybkiego zapychania się mojego filtra. Który jest zdecydowanie za mały.

Ps. Oczywiście, że szkło się może kurczy. :-) Jednakże każdy włożony do akwarium element wyprze jakąś cześć wody, więc nigdy do powiedzmy 140l zbiornika z pełną obsadą nie wlejesz tyle samo wody.
Chyba że ktoś jest magikiem i potrafi rozciągać szkło. ;-)
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
Ostatnio zmieniony przez steemp 2018-03-01, 17:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3470
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2018-03-01, 01:40   

To zbiornik, o którym pisałem - http://www.akwaczest.pl/viewtopic.php?t=5974
A co do filtracji to robisz źle - filtr musi działać 24h na dobę, ale to Twoje akwarium i Twoja sprawa ;)
Ja w akwarium ze zdjęcia mam bardzo dużo ryb i krewetek i jedzą sporo ;) Karmię je natomiast małymi porcjami, aby na spokojnie zostało wszystko zjedzone ;) W akwarium w Kusiętach to jest dopiero ryb i krewetek :) Będę musiał mocno zredukować obsadę bo jest ich dużo za dużo :) Tam na szczęście działają 2 filtry zewnętrzne :)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
steemp 

Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-03-01, 02:21   

Akwarium na prawdę bardzo ładnie się prezentuje. :-) Osprzęt do niego widzę też nie byle jaki. ;-)
Wiem, niestety deszczownica którą mam zamontowaną na prawie połowie akwarium trochę szumi i przeszkadza to niektórym domownikom. ;-|
Właśnie gdzieś za bardzo ich nie widać, stąd moje stwierdzenie. U mnie ryby również zjadają raczej wszystko.
Powoli staram pozbyć się trochę gupików. Przynajmniej jak na razie już się ich tyle nie mnoży. ;-)
Wracając do filtra akurat było mnie na taki stać, a że był za mały trochę go przebiłem i zwiększyłem powierzchnie filtracyjną.

Pytanie, jaki było by najlepiej filtr wewnętrzny zastosować?
Trochę jakiś czas temu orientowałem w tym temacie, ale zdania są różne.
Może założyć nowy temat na forum? Ktoś się jeszcze wypowie, doradzi...

Niebawem wstawię zdjęcia swojego zbiornika, tylko muszę się z tym chwile pomotać. ;-)
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,703 sekundy. Zapytań do SQL: 10